Kerk Spijk

Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Spijk. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 17 februari t/m 23 juni 2024
Tentoonstelling Ciclotrama

Tentoonstelling Ciclotrama

Tot en met 23 juni is de Akerk in Groningen het podium voor de betoverende kunst van de Braziliaanse kunstenaar Janaina Mello Landini. De tentoonstelling Ciclotrama markeert haar solodebuut in Nederland en biedt bezoekers de kans om haar unieke werken te bewonderen, waaronder het speciaal voor deze gelegenheid gecreëerde levensgrote kunstwerk Floating. Daarnaast worden diverse werken uit de Ciclotrama-collectie tentoongesteld.

Janaina Mello Landini
Janaina Mello Landini (Brazilië, 1974) woont en werkt in São Paulo. In 1999 studeerde ze af in de Architectuur, daarna volgde ze een opleiding Beeldende Kunst, beide aan de Federale Universiteit van Minas Gerais (UFMG), Brazilië.

De kunstwerken van Janaina Mello Landini zijn herkenbaar door het materiaal dat ze gebruikt: touw, garen en textiel. Soms zijn het kleine, op zichzelf staande objecten, die aan de muur hangen. Maar ze maakt ook metershoge, visueel verbluffende installaties in de openbare ruimte. Landini is gefascineerd door structuren en netwerken. Die komen volgens haar op heel veel verschillende plekken voor: in de natuur, wiskunde, architectuur, maar ook in de samenleving. Soms zijn ze duidelijk zichtbaar, soms alleen voelbaar. In de reeks werken die ze Ciclotrama noemt, tevens de titel van deze tentoonstelling, werkt ze dit idee uit.

Landini in de Akerk
Bezoek de tentoonstelling in de Akerk en laat je onderdompelen in de complexe en visueel verbluffende wereld van Ciclotrama. De serie bestaat uit verschillende reeksen, waarin steeds een ander aspect van een Ciclotrama wordt uitgelicht. Landini’s gedachtes over en uitwerkingen van ritme, frequentie en tijd passen goed bij de Akerk, omdat de plek bol staat van een eeuwenlange geschiedenis. Het pad van de Akerk kruiste dat van vele levens, maatschappelijke ontwikkelingen, natuurverschijnselen et cetera. In de Ciclotrama zijn al die paden individueel te zien, maar zie je ook meteen het geheel. Zo kan haar werk ook aanzetten tot reflectie op de Akerk zelf.

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Dinsdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 4,50
Reserveren en/of inlichtingen info@akerk.nl
Lees meer

25

february
Klinkende stonde: verhalen en muziek

Klinkende stonde: verhalen en muziek

Verhalen ‘Meisje van Yde’ & ‘De Tuin’ samen met Marieke Voormolen
Lengte programma ca. 60-90min
Pauze inclusief koffie/thee inkomst Kerk van Tolbert

• 28 januari: Mantrasamenzang en boekpresentatie ‘De Wijsheid der Dieren’, muziek en verhalen samen met sjamaan Searching Deer
• 25 februari: Verhalen ‘Meisje van Yde’ & ‘De Tuin’ samen met Marieke Voormolen
• 28 april: ‘Het verhaal van de Kooplieden’ uit de roman ‘Heinrich von Ofterdingen’ van Novalis samen met Heleen de Weger
• 9 juni: Waarom krijgen we niet genoeg van sprookjes? Het sprookje van Doornroosje opnieuw bekeken door Lilian Dijkema

Musicus, verhalenverteller en beeldend kunstenaar Lilian Dijkema woont sinds 2022 ‘achter de kerk’ in Tolbert. Door het dagelijkse uitzicht op dit middeleeuwse gebouw en wetende van de fijne atmosfeer binnen, was het voor haar min of meer onvermijdelijk dat er een creatieve presentatie in de kerk moest gaan komen. In samenwerking met vrienden gaat Lilian daarom in het voorjaar van 2024 4 kleine voorstellingen geven die zij de betiteling ‘Klinkende Stonde’ heeft gegeven. In deze 60-90 minuten durende ‘stonden’ staan verhalen en muziek centraal.

Kortom: 4 zeer gevarieerde middagen die voor zowel jong als oud aantrekkelijk zijn.


Lilian ervaart dat muziek en verhalen elkaar op wonderlijke wijze kunnen aanvullen, waardoor het geheel méér wordt dan alleen de tekst en klanken. De verhalen in deze serie variëren van teksten uit het einde van de 18e eeuw tot moderne sprookjes en ook de muziek omspant een groot spectrum qua tijd en instrumentarium. Hoewel de altviool ‘haar’ instrument is, zal Lilian ook andere instrumenten gebruiken bij het illustreren en omlijsten van de teksten.

Locatie Tolbert: Kerk Tolbert
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage vergoeding onkosten

25

february
Klassiek concert op vleugel in de Dorpskerk Kropswolde

Klassiek concert op vleugel in de Dorpskerk Kropswolde

Florian Verweij
Deze cum laude afgestudeerde pianist geniet inmiddels grootte bekendheid in ons land en heeft menig uurtje geoefend in onze kerk gedurende zijn opleiding aan de muziekschool in Hoogezand. (zie ook zijn website: www.florianverweij.nl voor meer informatie).


Kerk open om 10.30 uur, aanvang concert 11.00 uur
Entree € 10,- p.p. (contante betaling bij binnenkomst, er is geen pinapparaat)
Heeft u een optreden van hem gemist en wilt u er graag bij zijn, dan is dit uw kans

Opgave voor dit concert via email-adres: dorpskerkkropswolde@hotmail.nl of Joke Post, tel. 06-36390263.

Locatie Kropswolde: Dorpskerk Kropswolde
Tijd Aanvang 11:00 uur

25

february
Mediterraanse en Oost-Europese folk in Kerk Den Andel

Mediterraanse en Oost-Europese folk in Kerk Den Andel

Op zondag 25 februari zal de Groningse formatie Anamesa een concert brengen in het kerkje van Den Andel. Anamesa speelt een frisse combinatie van Mediterraanse en Oost-Europese folk. Zij vangen de ziel van deze muziek, met krachtige melodieën en delicate harmonieën. Door de klanken van traditionele instrumenten komen ballades uit de Balkan en de opzwepende dansen uit Italië en Griekenland als vanzelf tot leven. De muziek van Anamesa nodigt uit om te dwalen door de bergen, stormachtige zeeën over te steken, en weer tot rust te komen. Uit dit alles is recent een prachtig album voortgekomen, dat het trio met trots presenteert. Anamesa bestaat uit Jan-Roelof Bathoorn, accordeon en zang, Jelte Fossen, snaren, percussie en backing vocals en Leonieke Toering, zang, gitaar, klarinet en dwarsfluit. Het concert begint om half vier, na afloop is er gelegenheid na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

Locatie Den Andel: Den Andel
Tijd Aanvang 15:30 uur
Prijs Toegang € 10,00 contant
Lees meer

25

february
M.O.O.I februari met wh^rl en Zea, Fotoleist en Omar

M.O.O.I februari met wh^rl en Zea, Fotoleist en Omar

M.O.O.I. is een maandelijkse concertreeks in het kerkje van Oostum, Groningen.
De concerten zijn uniek door het samenbrengen van nieuwe muziek en beeldende kunst in het fantastische kerkje van Oostum. M.O.O.I is een samenwerking tussen: de plaatselijke en culturele commissie van het kerkje van Oostum, de mislukte zigeuner (hansko visser, componist en organisator), en de Ceda i Olgica foundation.

M.O.O.I februari met wh^rl en Zea, Fotoleist en Omar
Groninger Jurgen Veenstra met zijn soloproject wh^rl bij Tiny Room Records: hij is bekend van Avery Plains en Moan, en voorheen de Moonlizards. We combineren met Zea (Arnold de Boer, zanger van the Ex; Makkum) op gitaar, trompet, synths, en beatmachines in het Engels zowel als in zijn moedertaal Fries. Onafhankelijke en liefdevolle muziek. De fotografen Omar II en Lei Visser (fotoleist) exposeren. Het concert wordt semi live, dezelfde avond, gestreamd bij Radio Antidoto. Dj Svasso verzorgt de muzikale omlijsting, alsmede de soep, het brood en de vis.

Locatie Oostum: Kerkje van Oostum, Oostumerweg 15, 9893 TB Garnwerd

(voor vervoer vanaf Station Groningen Noord om 14:30 email: cedaiolgica@gmail.com)
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang Betaal-wat-je-kan bijdrage van €10,- of meer
Lees meer

25

february
Saxofoon orkest050 samen met WAD N WERELDORKEST

Saxofoon orkest050 samen met WAD N WERELDORKEST

Het Saxofoonorkest050 is een groep enthousiaste saxofonisten uit de provincie Groningen (en Drenthe) met een gemeenschappelijke liefde voor hun instrument: de saxofoon. De saxofoon is een veelzijdig instrument en wordt gebruikt in vele muziekstijlen, het kan zingen, fluisteren en schreeuwen en vanalles er tussen in. Dat gaan ze laten horen tijdens het Zondagmiddag concert op 25 februari 2024.

Het orkest speelt een programma van toegankelijke muziek in verschillende stijlen. Erg leuk om eens kennis te maken met de saxofoon voor wie het instrument nog nooit live heeft gehoord, maar ook voor de regelmatige concertbezoeker belooft het een mooie middag te worden. Het Saxofoonorkest050 speelt voor de pauze en na de pauze hebben ze Wad N Wereldorkest gevraagd om het programma aan te vullen. We laten ons dan onderdompelen in de wereldmuziek, ofwel folkmuziek van over de hele wereld. Dit staat garant voor feestje die de twee groepen gezamenlijk afsluiten.

Het Saxofoonorkest050 staan onder leiding van Lotte de Bruin. Wat N Wereldorkest staat onder leiding van Hermien Aartsen.

Wadnwereldorkest

Locatie Fransum: Fransum
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang €5,- incl koffie/thee in de pauze, kinderen gratis; reserveren verplicht

25

february
Stinzenplantenrondwandeling in Domies Toen

Stinzenplantenrondwandeling in Domies Toen

Ieder jaar weer verrast de prachtige vroege bloei van de stinzenplanten. Domies Toen, de tuin van de dominee, heeft de grootste verzameling stinzenplanten van het noorden. Niet voor niets heeft Domies Toen het predikaat Collectiehouder Noordelijke Stinzenplanten. De bloei begint al in januari, en gaat door, met steeds nieuwe soorten, tot laat in mei.

Op 25 februari start Domies Toen met de eerste stinzenplantenrondwandeling van dit jaar. In Domies Toen start de bloei meestal met de winterakoniet, en dan snel gevolgd door het sneeuwklokje. Het vervolg kan per jaar, en natuurlijk ook per plek, verschillen. Dick Bakker, vrijwilliger, houdt voor Domies Toen de stinzenplantenmonitor bij waarin de bloeitijden in de belangrijkste stinzenplantentuinen bijgehouden worden. De monitor is een project waar ook Duitsland aan meedoet. Dick kan daar meer over vertellen maar weet dus ook precies welke planten dan in bloei zijn. Hij wordt geassisteerd door Annette Broekhuizen, medeauteur van het in 2006 verschenen en inmiddels uitverkochte boekje ‘Borgbloumkes in en rond Domies Toen in Pieterburen’. Tijdens de rondwandeling is vanzelfsprekend het nieuwe boekje ‘Stinzenplanten ontdekken in Domies Toen’ wel te koop.

De rondwandeling start om 14.00 uur, bij de het begin van de tuin.
Het vegetarisch tuincafé Bertje Jens is op 24 en 25 februari van 11 tot 17 uur open.

Locatie Pieterburen: Domies Toen
Tijd Aanvang 14:00 uur
Prijs Toegang gratis
Reserveren en/of inlichtingen voorzitter@domiestoen.nl

26

february
Mantrazang

Mantrazang

Op verschillende maandagen en dinsdagen ben je van harte welkom om mantra’s te komen zingen met, in de pauze, tijd voor een kopje thee. (niet in juli en aug.) Mantra’s zijn oeroude bezielende woorden, gezongen en herhaald. Al duizenden jaren door vele volkeren in allerlei talen gezongen. Een vorm van zingen met aandacht en intentie. Na iedere mantra volgt stilte om jezelf en de omgeving te ervaren. Het zingen van mantra’s geeft ontspanning, verbinding en ruimte en daarmee openheid naar alles. Laat de klanken van de mantra je hart beroeren!

Opgave
Geef je op via stersylvia7@gmail.com. Na opgave krijg je de mantra’s toegestuurd via de mail.

Locatie Tolbert: Hoofdstraat 48
Tijd 10:00 - 11:30 uur
Prijs Toegang EUR 5,00; reserveren gewenst

1

march
Koffietijd

Koffietijd

Vanaf vrijdag 15 december iedere vrijdag om 11:00 uur.

Locatie Klein Wetsinge: Klein Wetsinge
Prijs Toegang EUR 5,00
Zaterdag 2 maart t/m 13 april 2024
Opening expositie Guus Harmsma

Opening expositie Guus Harmsma

Op 2 maart om 14:30 vindt de opening van Guus Harmsma plaats in de kerk. Deze expositie geeft kunstliefhebbers de kans om kennis te maken met fascinerende wereld van Harmsma’s geometrische kunst.


Van kinds af aan was Harmsma al bezig met tekenen en knutselen. Na enkele jaren 'Grafische Vormgeving' aan de Academie Minerva te Groningen, koos hij voor een carrière in het onderwijs. Gedurende zijn werkzame leven bleef hij echter trouw aan zijn creatieve roots, waarbij hij diverse cursussen en workshops volgde,variërend van zeefdruk en kalligrafie tot meubelmaken en fotografisch etsen. Zijn interesse in fotografie, met name portretten en landschappen, vormt een aanvullende dimensie aan zijn veelzijdigheid

De expositie in het Kerkje van Klein Wetsinge markeert een nieuw hoofdstuk in Harmsma's artistieke reis. De kunstenaar, geïnspireerd door grootheden als Vasarely, Escher, Mondriaan en anderen, onthult zijn minimalistische kunstwerken. De laatste jaren heeft hij zich vooral gericht op een project met mdf-panelen, waarbij hij ambachtelijk te werk gaat met eenvoudig gereedschap en een freesmachine. Zijn werk, duidelijk beïnvloed door abstracte en geometrische elementen, belooft een wereld van optische illusies en verrassingen.

De expositie loopt tot 13 april, waardoor bezoekers ruim de tijd hebben om deze boeiende reis door de wereld van geometrische kunst te ervaren. Het Kerkje van Klein Wetsinge nodigt iedereen uit om de opening op 2 maart bij te wonen en samen met Guus Harmsma deze artistieke ontdekkingsreis te beginnen.

Laat je betoveren door deze unieke kunstervaring.

Locatie Klein Wetsinge: Klein Wetsinge
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer